Omiiiiiiii….tuinen höpöttäjä!


 

Lähtiessäni v1995 työmatkalle Kaliforniaan satuin käsikopelolla ostamaan Helsinki-Vantaan lentokentän kioskilta mukaan paperback opuksen, jonka kirjavasävyisen kannen lähes täytti teksti ”The Hitchhikers Guide to the Galaxy”. Lieneekö sitten alitajuisesti tuo ”matkaopas” tuntunut kaukomatkalle lähtiessä ikään kuin asiaankuuluvalta tai jotakin vastaavaa, mutta addiktio HHGTTG:hen syntyi jo kauan ennen US-ilmatilaan saapumista.

Linnunradan käsikirja liftareille on kirjan otsikkona varsin omituinen ja jos sitä pitää omituisena, niin niteen sisältöä kuvatessaan joutuu väkisinkin turvautumaan adjektiivina peräti ”äimistyttävään”. Tarina alkaa aivan tavallisen brittimiehen, Arthur Dentin, kotitalon edustalta, jossa paikallinen tielaitos on saapunut jyräämään Arthurin talon rakennettavana olevan ohitustien tieltä. Arthurin ystävä, Ford Prefect, astuu näyttämölle ja ihmiskunnan seassa piilotelleena Betelgeusen lähistöltä kotoisin olevana muukalaisena hän nappaa Arthurin mukaan galaktiselle peukalokyytimatkalle vähän sinne sun tänne ja aina silloin tällöin takaisinkin. Äimistyttävä tarina polveilee lukemattomien hienostuneiden yksityiskohtien kautta totaalisesti mukaansa tempaavaksi huumorin ilotulitukseksi.

Kuka siis tämä DNA on ja mistä tässä HHGTTG:ssa on oikein kyse?


DNA eli Douglas Noel Adams syntyi Cambridgessa maaliskuun 11. vuonna 1952. Hän suoritti tutkinnon Cambridgen yliopistossa tarkemmmin Brentwood School, Essex and St John’s Collegessa. HHGTTG alkoi, niin kuin niin moni muukin BritCom-huumorin helmi, BBC:n Radio Four kuunnelmasarjana. Kuunnelma sai nopeasti suuren suosion ja DNA muokkasi kuunnelmakäsikirjoituksensa kirjaksi, jonka julkaisi Pan Books ltd. HHGTTG:n suuresta suosiosta kertoo se, että kirja loikkasi välittömästi UK Bestseller Listin ykköseksi ja vuonna 1984 DNA:sta tuli nuorin kirjailija, jolle on myönnetty Golden Pan -palkinto. Myöhemmin hän voitti näitä pari lisää ja oli mm. ehdokkaana saamaan (ei kuitenkaan valittuna) ensimmäisen Best of Young British Novelists Awardin.

HHGTTG sai jatko-osakseen ”The Restaurant at the End of the Universe” ja trilogian täydensi ”Life, Universe and Everything”. Ja koska DNA on DNA hän julkaisi trilogiaansa myös neljännen osan, ”So Long and Thanks for all the Fish” ja jotta hitaammatkin ehtisivät huomaamaan tämän trilogia-vitsin, hän julkaisi myös viidennen osan ”Mostly Harmless”.

Kirjat käännettiin lukuisille kielille ja UK:n menestyksen lisäksi DNA:n tuotanto pääsi bestsellerlistojen kärkeen USA:ssa, Australiassa, Saksassa ja Ruotsissa. HHGTTG-sarjan kirjoja on myyty pitkälle yli 15 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti.

Muuta DNA:n tuotantoa ovat: ”The Meaning of Liff” / ”Elimäen tarkoitus” ja ”The Deeper Meaning of Liff” / ”Elimäen perimmäinen tarkoitus”, Dirk Gently -sarja, ”The Long Dark Tea-time of the Soul” ja ”Salmon of Doubt”. TV-sarja ”Doctor Who” on saanut lukuisia juonenkäänteitään DNA:n käsikirjoituksista ja hän on käsikirjoittanut myös ”Monty Python” -ryhmän materiaalia.

Douglas Adams oli eläinten suojeluihminen henkeen ja vereen. Hän muun muassa kierteli maailmaa tekemässä radio-ohjelmia harvinaisista eläimistä. DNA oli kuuluisa kyvyttömyydestään pysytellä kustantajiensa tai kenenkään muunkaan asettamissa aikatauluissa. Hänen sanomakseen on laitettu lause: ”Rakastan aikarajoja, koska ne pitivät niin mukavaa ääntä viuhahtaessaan ohi”. Toinen usein lainattu tokaisu on: ”Kirjoittaminen on helppoa, sen kuin tuijottaa tyhjää paperiarkkia kunnes otsasta tulee verta”. Uskonnolliselta vakaumukseltaan hän oli radikaali ateisti. Richard Dawkinsin ateismin puolustuspuhe”Jumalharha” on omistettu tämän ystävälle Douglas Adamsille.

Hän kuvasi itseään tietokoneharrastajaksi ja audiofiiliksi. Tämän manifestaationa hän toimi primus motorina Simon & Schuster Interactive Inc.:n Digital Village -tuotantona markkinoille tuomaa graafista seikkailupeliä ”Starship Titanic”. Pelistä muodostui spinoffina myös kirja ”Douglas Adams’s Starship Titanic”, mutta sen kirjoitti Monty Pythonista tunnettu Terry Jones. Hän osallistui myös aktiivisesti HHGTTG:sta tehdyn ensimmäisen TV-sovituksen tuotantoon. On kuin galaktinen mr. Murphy olisi ollut asialla, sillä hän oli työn touhussa sovittamassa elokuvakäsikirjoitusta Spyglass Entertainmentin vuonna 2005 ensi-iltaan tulleeseen uuteen elokuvaversioon, kun hiekka hänen omassa tiimalasissaan valui tyhjiin ja DNA menehtyi massiiviseen sydänkohtaukseen kotonaan Santa Barbarassa Kaliforniassa. Häneltä jäi vaimo ja tytär.

Towelday / Pyyhepäivä


DNA:lta jäi jälkeen laaja ja kiintynyt fanijoukko ja kirjailijan muistoksi vietämme vuosittain ”Pyyhepäivää” toukokuun 25:nä. Pyyhepäivän viettäjiä on ympäri maailmaa ja DNA-fanin tunnistaa tuona päivänä siitä, että hän kanniskelee mukanaan pyyhettään ja esittelee itsensä esim. ”Hei, mä olen Aki ja tää on mun pyyhe”. Tänä vuonna vietimme Pirkanmaalla kymmenettä Pyyhepäivää Tampereen keskustassa ravintola Plevnassa. Pyöreitä vuosia siis.

DNA:n leski, Jane Belson, valitsi irlantilaisen Artemis Fowl -kirjailija Eoin Colferin kirjoittamaan vielä yhden osan HHGTTG-trilogiaan venyttäen trilogiakäsitteen kattamaan peräti kuusiosaiset teossarjat. DNA:lla itsellään oli vahvasti sellainen näkemys, että sarjan viimeisenä julkaistu ”Mostly Harmless” oli ehkä hieman liian synkkä, räjäytettiinhän siinä sarjan päähenkilöt viimeistä myöden päreiksi, joten hän rakenteli pöytälaatikkoon jotakin paremmin hänen maailmankatsomukseensa sopivaa. Sydänkohtaus toki keskeytti tämän prosessin. Eoin Colfer sai teoksensa valmiiksi 2009 ja se julkaistiin nimellä ”And Another Thing”.

Tämä kirja on minulla tilauksessa Amazonilta ja vaikka sen toimituksissa onkin ollut omat sekaannuksensa, odotan saavani tämän teoksen käsiini lähipäivinä. Toki ymmärrän, että Eoin on Eoin eikä suinkaan Douglas, mutta en halua olla tämän asian suhteen mikään puristi vaan esitän kirjasta arvioni heti sen luettuani. DNA:n toivomusta kunnioittaen, tulen lukemaan po. teoksen HHGTTG-trilogian kuudenneksi osaksi.

Aki Pitkäjärvi + pyyhe


 

 

Aki Pitkäjärvi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s