Kirjoittamisen keventämisen sietämätön vaikeus

V. 2010 Pirkanmaan tietojenkäsittely-yhdistyksen Pitkyn hallitus päätti luopua yhdistyksen tiedotuslehden, Pitkyn Piirin, hinnakkaasta painattamisesta ja ryhtyä kokeilemaan uudenkarheiden webbisivujen innoittamina lehden elektronista toteutusta. Tavoitteena oli tietenkin säästää merkittävästi lehden painatus- ja jakelukustannuksissa sekä saada lehden sisältöä kehitettyä enemmän nykyaikaiseen suuntaan. Ensimmäinen ePitkyn Piiri alkaa olla valmis ja toinen numero ePitkyn Piiri 1/2011 on asetettu webbiin työstettäväksi.

Kurkistetaan hieman miten tähän on päästy.

Painetun lehden kanssa tyypillinen ongelma liittyi aineiston sisäänoton deadlineen eli määräaikaan, johon mennessä julkaistavan aineiston tuli olla koottuna yhteen. Ihailemani kirjailijan Douglas Noel Adamsin sanoja lainatakseni: ”I love deadlines. I love the whooshing noise they make as they go by.”. Sama mentaliteetti vaivasi myös kirjoittajia oli sitten kyse vakiokirjoittajista tai erikseen kirjoittamaan lupautuneista. Kootun aineiston kanssa oli sitten taittajan vuoro suorittaa oikoluku ja asetella tarinat kuvituksineen sivuiksi ja lopulta toimittaa painoon sellainen aineisto, josta sitten lopullinen lehti voitiin painaa postitettavaksi lukijoille. Työlästä sanon minä.

Ongelmakohtiin paneuduttuani esittelin alkusyksystä 2010 ehdotukseni uudeksi lehden tuotantoprosessiksi, ePitkyn Piiriksi. Asia nivoutui yhteen tuolloin työn alla olleen web-sivuston uusimisen kanssa ja uutuuttaan kimaltelevan Drupal-sisällönhallintajärjestelmän tarjoamat mahdollisuudet edesauttoivat ideoiden kehittelyssä. Teknisesti kyseessä on ns. Book –tietorakenteen sovellus, jossa tarinan kansilehteen voidaan liittää toisistaan riippumatta uusia artikkeleita kuin lehtiä puuhun. Jokainen artikkeli voi vielä sisältää alisivujaan jne. Rakenteelliset mahdollisuudet lehteä varten olivat siis Drupalissa olemassa.

Prosessin kulku on siis karkeasti seuraava.

Kuten ennenkin, tarkoituksena on tuottaa neljä lehteä per vuosi, joten yhden aikasyklin pituus on siis vuosineljännes. Ensimmäinen numero sijoittuu tammi-maaliskuun, toinen huhti-kesäkuun, kolmas heinä-syyskuun ja neljäs loka-joulukuun kohdalle.

Syklin siemeneksi järjestelmän ylläpidon toimesta tuotetaan uuden lehden kansilehti sekä aihiot pääkirjoitukselle sekä valituille vakiopalstoille. Syklin alussa ePitkyn Piiri on varsin nopsasti läpilukaistu.

Tästä alkaa sitten sisällöntuotanto eli jutuntekijät voivat pudottaa tarinansa kuvituksineen suoraan paikoilleen lehteen, joko suoraan julkisesti esillepantuna tai luonnoksena rajoitetulle katsojakunnalle. Kunhan juttu on valmis, riittää kun julkaisun estävä täppä poistetaan ja annetaan sisällönhallintajärjestelmän tehdä tehtävänsä.

Myös vakiopalstan pitäjillä on kolme kuukautta aikaa tuottaa teelmäksensä. Tietenkin, mitä varhemmin sisältö julkaistaan sen, paremmin siihen voidaan saada lukijoilta palautetta ja saada kohtuullisen interaktiivisesti entrattua mm. kirjoitusvihreiden korjaukset ja vaikeaselkoiseksi koettuihin kohtiin korjaavat täsmennykset, yms. Pääasia on, että syklin lopussa tuotos on julkaisukelpoinen.

Toiminnanjohtajan sekä hallituksen jäsenten tehtäväksi jää kaupata lehden sivujen yhteyteen mainoksia, joko erillisinä sivuina tai sijoitettuna julkaistavien juttujen yhteydessä. Selostus vaikkapa toteutuneesta messumatkasta saattaisi kiinnostaa messuihin osallistuneita näytteilleasettajia kylliksi ostaakseen mainostilaa ao. artikkelin yhteydestä, tms. yms.

Syklin päätteeksi kertynyt materiaali tulostetaan kirja-tietorakenteesta pdf-dokumentiksi, johon kootaan varsinaisten artikkelien lisäksi syklin aikana kertynyt asialliseksi ja säästettäväksi arveltu kommenttimateriaalikin. Tämä pdf-dokumentti jää Pitkyn Piirien arkistoon ja siitä tuotetaan digitulostusmenetelmin tarpeelliseksi katsottava määrä myös paperikopioita esim. Pitkyn tilaisuuksien yhteydessä osallistujille jaettavaksi. Pitkyn jäsenistö, jotka eivät ole sähköpostitse lähestymistä erikseen kieltäneet, informoidaan uuden lehden ”synnystä” toimittamalla web-sivun linkki muutamilla saatesanoilla lisättynä itse kunkin sähköpostilaatikkoon. Näin säästämme sekä kustannuksia että myös mitä suurimmassa määrin luontoa, kun ison hiilijalanjäljen lehdentuotantomenetelmä korvataan oleellisesti kevyemmällä.

Missä siis mennään.

Prosessi on eri tavoin yskähdeltyään saanut lopulta (n. 1kk myöhässä) sylkäistyksi kidastaan ensimmäisen ePitkyn Piiri –lehden. Mitenkään erityisen kaunis ”synnytys” ei kuitenkaan ollut kysymyksessä, vaan uuden oppimiseen ja kirjoittamisajan löytämiseen jouduttiin panostamaan tavanomaistakin enemmän. Mutta tulos kuitenkin saatiin ja tämä jo sinänsä on hyvä suoritus.

Pidennetty julkaisun toimittamisaika ei sellaisenaan auttanut tähän ”writers block” epidemiaan, jonka kourissa menimme jouluntienoon. Pidetty tekninen esitys aineiston tuottamisesta Drupal-järjestelmään sekä aiheesta kirjoittamani opastusartikkeli ei sellaisenaan riitä. Halu saada tarina ulos päästään ja tekstiksi saakka on edelleen se kaikkein vaikeimmin tavoitettava asia. Jos tahto puuttuu, ei työkalujen hiomisella lopputulos tästä muutu. Myöskään mainosmyynti ei käytännössä vielä ehtinyt käynnistyä, joten tähän osuuteen täytyy palata ePiirin toisen numeron prosessin yhteydessä.

Järjestelmä ja työkalut ovat mielestäni koossa ja nyt huomio pitää kohdistaa teknisistä yksityiskohdista enemmän näihin ”nupin sisäisiin” pehmeämpiin prosesseihin ja etsiä tapoja, joilla motivaatio kirjoittamiseen ja kirjoitustensa julki tuomiseen voidaan löytää. Kaikille halukkaille voidaan järjestää pääsy tekstin tuottajiksi milloin tahansa. Riittää kun ottaa yhteyttä Pitkyn toiminnanjohtajaan tai allekirjoittaneeseen ( aki.pitkajarvi{ättä}pitky.fi ).

Aki Pitkäjärvi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s