Palveluita verkossa

Tänä päivänä tietokoneensa laajakaistaverkkoon liittävällä on parempi valinnanvara käyttöön otettavien sovellusten osalta kuin aiemmin. Vielä joitakin vuosia sitten käytännössä ainoa vaihtoehto oli hankkia omassa koneessa pyörimään sovellus tai maksaa itsensä kipeäksi jonkun toisen pyörittämään sovellukseen osallistumisesta. Nyt varsin moniin käyttötarkoituksiin on joko kokonaan maksuttomia tai ainakin lähes maksuttomia palveluita, joita käyttäen omalle koneelle asennettavien sovellusten hankkimistarve on oleellisesti vähentynyt. Tässä kepeä raapaisu pilven reunalta, josta artikkeliin asti pääsi ropsahtamaan jokusia palveluita, ihan malliksi vain.


Ensimmäinen ja ehkä helpoiten pilvipalveluksi tunnistettava serviisi lienee Googlen tarjoama kokonaisuus, jossa pilven kautta tarjotaan jatkuvasti laajenevassa lajitelmassa tällä hetkellä kattavien hakupalveluiden lisäksi mm. sähköpostia, dokumenttipalvelua, valokuvajakoja, karttapalveluita yms.

Paletille valitut palvelut ovat sekä laajoja että kattavia ja myös palveluiden muokkaaminen kunkin käyttäjän/käyttäjäryhmän tarpeisiin on mahdollista. Mm. Pitky ry käyttää normaalissa toiminnassaan sekä sähköposti- että dokumenttien tallennus- ja käsittelypalvelua. Esimerkiksi aloittavan yrityksen saattaa olla hyvinkin mielekästä rakentaa yrityksen perusrakenteet aluksi Googlen varaan ja vasta toiminnan vakiinnuttua harkita muita vaihtoehtoja. Toimialuenimen voi rekisteröidä siten, että www.firma.fi osoittaa tällä tavalla rakennettuun verkkosivustoon ja myös gmail.com -tyyppiset sähköpostiosoitteet voidaan alistaa tähän samaan muottiin ”tj@firma.fi”.


Oma virityksensä pilven kautta tarjottavaksi palveluksi on luonnollisesti myös Redmondin heeboilla ja allekirjoittanutta häiritsee tässä ainoastaan Microsoftin palvelun sisään leipomat rajoitukset, joista vähäisimpänä ei voida pitää sitä, että toimiakseen järjestelmää on ajettava jollakin MS-alustalla tai vaihtoehtoisesti yhdellä Applen Mac OS X 10.2 alustalla. Sinänsä, jos asetettu vaatimus Windows käytöstä toteutuu ilman lisäpanostuksia, voidaan tätäkin pitää yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona. Ainakin sovellukset tuottavat maailmassa eniten käytettyjä tiedostoformaatteja.

Palvelun kautta on saatavissa sähköposti-, pikaviestin- ja SkyDrive tallennuspalveluja sekä tietenkin Microsoftin suositut Word, Excel ja Powerpoint sovellukset. SkyDrive levytilaa on maksutta käytössä peräti 5Gt, mihin määrään täytyy kyllä olla varsin ahkera kynämies, jos aikoo tuon tilan vaikkapa wordidokkareilla täyttää. Samalla tavalla luonnollisesti nämä pilven kautta tarjottavat palvelut kytkeytyvät saumattomasti tietokoneen omiin MS Office -palveluihin, mikä tietenkin helpottaa ja suoraviivaistaa niiden käyttöä merkittävästi.


Kuvien, niin verkossa esitettävien somistekuvien kuin vakavamielisten valokuvienkin, käsittelyyn on toki olemassa loistavia maksullisia sovelluspaketteja, mutta useimpien käyttäjien tarpeisiin soveltuu Pixlr-palvelu aivan mainiosti. Perusohjelmistot palvelussa ovat Editor, Express ja Imm.io sekä sovelluksia tukeva selainliitännäinen yleisimpiin selaimiin, Pixlr Grabber.

Pixlr Editor on varsin täyspainoinen kuvankäsittelyohjelmisto, joka mm. sisältää kerroksittaisen kuvatuotannon (layers) sekä selkeät historiatoiminnot. Kuvan säätöjä varten on käytetävissä mm. Adobe-ohjelmistoista tuttu Curves-toiminne, jolla värejä voidaan säätää tarvittaessa RGB-kanava kerrallaan vapaamuotoisesti. Mukana on myös laaja valikoima ennalta laadittuja preset-settejä, joilla värejä voidaan manipuloida. Toinen erikseen kehuttava ominaisuus on huomattavan laaja valikoima ns. filttereitä, joilla kuviin voidaan tuottaa lukuisia erilaisia efektejä.

Pixlr Express on edellisen päälle sovitettu käyttöliittymä, jossa toiminta on yksinkertaistettu äärimmilleen. Kuva esitetään omassa lokerossaan ja vasemman reunan nauhasta voi sitten valita perusmanipulaatiot kuvassa toteutettavaksi. Jos ei halua opetella syvällisemmin kuvankäsittelyä, voi aina poistaa punasilmät valokuvistaan Expressillä. Ja kun kuvat ovat kunnossa, voidaan sitten lopputulokset jakaa kavereiden kanssa Pixlr imm.io -palvelussa.


Aviary… siinä vasta palvelu! Kuvankäsittelyä, sosiaalista mediaa, musiikkituotantoa, efektien rakentelua, väripalettien suunnittelua, … huh. Joka sortin ”pääsiäismunaa” on tässä palvelussa tarjolla. Sovelluksilla on yhtenäistetty käyttötapa ja käyttöliittymät muistuttavat toisiaan sovitettuna kunkin sovellusalueen erikoispiirteisiin.

Image Editor eli Phoenix on edellisen esitellyn palvelun kaltainen ja kattavuudeltaan samaa luokkaa, joskin ehkä työskentely on vielä enemmän suunniteltu toteutumaan kerrostyöskentelyn periaatteilla. Roc Music Creatorilla voidaan laatia musiikkiesityksiä käyttäen lukuisia valmiiksi määriteltyjä musiikki-instrumentteja. Myna puolestaan on tarkoitettu olemassa olevien äänitiedostojen manipulointiin. Valitettavasti allekirjoittaneen asiantuntemus ei riitä kuin tämän sovellusosan ylimalkaiseen esittelyyn.


Pilvestä on saatavissa jopa luennointi- ja ryhmätyöpalveluita. Ilmainen perusversio riittää varsin hyvin pienen yrityksen näihin tarpeisiin ja tarpeiden kasvaessa tarjolla on luonnollisesti myös maksullisia Pro-palveluita, joiden kautta ohjelmisto voidaan laajentaa varsin kattavaksi aihealueen sovellukseksi.

Nykyisten laajakaistayhteyksien aikana webinaarin pitäminen DimDim-palvelussa on mutkaton ja helppo tehtävä. Webinaarin voi pitää joko julkisena tai valitulle kohdeyleisölle suunnattuna. Niin tai näin mukaan kutsuttavat ohjataan sähköpostin linkillä ja kunhan määritelty aika koittaa, sen kautta voi päästä mukaan kuulemaan/näkemään esityksen omalta työasemaltaan.

Webinaarin pitäjällä on käytössään valkotaulun ja oman näyttöruudun jakaminen yleisölle sekä erikseen Powerpoint-esitysten jakaminen. Esityksen aikana kuulijat voivat ”nostaa kätensä” puheenvuoroa pyytääkseen ja esim. kysymyksiä esittääkseen. Äänen ja kuvan tuottaminen jaettavaksi on mahdollista mikäli esityksen pitäjän laitteisto sen sallii. Valitettavasti aivan koko hoito ei esityksen pitäjälle suju täysin ilman asennettavia osioita eli oman ruudun jakamiseksi tarvitaan selaimessa toimivan pluginin käyttöönotto.


Vaikuttavia, innovatiivisia ja äärimmäisen helposti ”mukana kuljetettavia” kalvosulkeisia voidaan toteuttaa Prezi-palvelussa. Esitysten laatimisen ja siinä käytettävät tehokeinot oppii suunnilleen katsomalla sivustolta muutaman esimerkkitapauksen ja seuraavaksi voikin sitten lähteä toteuttamaan omaansa, muuta opiskelua ei aiheesta tarvita. Prezin tapa koota koko esitys yhdelle isolle kanvaasille antaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia esityksen osien koon käyttämiseen korostamisessa ja asioiden suhteiden hahmottamisessa.

Kun sitten esityksen on saanut valmiiksi, sen voi toki vanhaan malliin imuttaa vaikkapa USB-tikulle mukaan otettavaksi… mutta entäpä jos esiintymistilan koneessa ei olekaan vapaata USB-paikkaa tai tikku katoaa matkatavaroiden sekamelskaan. Ei hätää. Prezi-palvelu sisältää laadittujen esitysten tallentamisen palveluun, josta esityksen toistaminen on vähänkin säällisen verkkoyhteyden päästä lähes yhtä sujuvaa kuin mukana kulkevalta tietovälineeltäkin. Myös materiaalin jako esityksen päätteeksi hoituu pelkästään URL-osoitteen paljastamalla.


Yksi vaikuttavimpia verkkopalveluita on mielestäni Wosbee-verkkokauppasovellus eli maksuttomana verkkopalveluna käyttäjä saattaa rakentaa itselleen täysiverisen verkkokaupan tuotekuvastoineen/-rakenteineen sekä kaupankäynnin tukitoimintoineen. Periaatteessa järjestelmä toimittaa kaiken paitsi suomalaisessa verkkomaksamisessa tarvittavat sopimukset pankkien kanssa, joskin tähänkin annetaan toimintaohjeet muodossa, jossa tavallisella älyllä varustettu kauppias pystyy hyvinkin tarpeelliset loppusilaukset hankkimaan. Ja sitten vaan kauppa käymään.

Loppukaneetti

Tässä oli hyvin lyhyesti ja typistetysti esitelty joitakin hyödyllisiksi katsomiani verkkopalveluita, joilla kaikkinaiset satunnaistarpeet valituilla palvelusektoreilla voidaan hoitaa huokeasti ja isompia investointeja tekemättä. Näin äkkipäätä arvellen uskaltaisin sanoa jopa, että ainakaan vielä toistaiseksi nämä ilmaispalvelut eivät kovinkaan merkittävästi kalastele samoilla vesillä lisenssisoftien kanssa. Luulisin, että näillä palvellaan pääsääntöisesti satunnaiskäyttäjiä, jotka eivät todennäköisesti omalla käyttöprofiilillaan missään tapauksessa pystyisi perustelemaan proprietary-ohjelmiston lisenssimaksua. Arvelisin, että mainostoimistoissa nykerretään vielä jatkossakin Adoben kilkuttimilla ilman, että näitä pilvipalveluita edes otetaan harkintaan. Mutta kyse on kyllä kuin joen pohjaan lyödystä tikusta… vaikka se juuri nyt näyttääkin pysyvän hyvin paikoillaan, tulee tilanne kuitenkin aikaa päälle muuttumaan ja syväänkin juntattu tikku herkeää virran kuljetettavaksi. Mutta siiheksi…

Aki Pitkäjärvi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s