Kesäloma mökkeillen

AOtsikko_img

Kesäloma tuli, meni ja siitä selvittiin kaikesta huolimatta varsin vaatimattomilla kolhuilla. Kuten tämä avauslausekin antaa ymmärtää, emme tänä vuonna vaimoni kanssa viettäneet aivan tavanomaista kesälomaa auringonottoineen ja vastaavine maneereineen.

Tämän kesäloman teema oli ”RAKENNA MÖKKI, JOS PYSTYT”.

Miten tähän on tultu? Kysymys lienee aiheellinen ja ansaitsee toki vastauksen. Siis….

73930 on meidän perheemme Karavaanaritunnus ja olemme harrastaneet kesälomillamme asuntovaunun kanssa matkailua koko perheen voimalla aina tähän kesään saakka. Tätä jälkikasvua kun ei enää oikein voi teineiksikään kutsua kun vanhempi on teekkari ja kuopuskin osti juuri oman auton ja kirjoittaa ylioppilaaksi tulevana lukuvuonna. Tämä on merkityksellistä sikäli, että vaunuilu on nimenomaan perheharraste ja tässä vaiheessa täytyy uskaltaa tunnustaa, että meidän lapset ovat niistä kuvioista kasvaneet ulos.

Sydän siis syrjällään laitoimme rakkaan Hobbymme myyntiin ja se löysi uuden perheen Lempäälästä tuossa hieman ennen juhannusta. Tästä seurasi sitten se, että kun olimme käyttäneet vaunua Hattulan mökin lisävuodetilana meitä varten, löysimme itsemme ns. taivasalta juuri juhannuksen kynnyksellä. Ei nyt ihan, mutta melkein.

ABauhaus184

Räväytimme siis projektin pystyyn ja marssimme Bauhausiin ostamaan kotimaisen valmistajan, Luoman Puutuote, tee-se-itse kesämökin Lillevilla Precut 184. Jo toki pelkästään itse hankkimisprosessi sellaisenaan olisi oman bloginsa arvoinen, mutta oikaistaan nämä vaiheet aina siihen saakka, kun Rannikontiellä pihaan kaartaa tymäkkä kuorma-auto lavallaan alun toista tonnin pärekuorma. Tuolloin oli kesäkuun 18 päivä, lauantai.

APareet

Meidän perheessä tämä yleisluontoinen työnjako tämän tapaisissa asioissa on sellainen, että Riitta vastaa rakentamisesta ja itse toimitan lähinnä muskelipuolen asioita mukaan projektiin. Minun suurin saavutukseni rakentamisasioissa lienee sirkkelillä poikki sahattu peukalo, jonka yksittäisen tapahtuman jälkeen isompi innostus nikkarointiin väheni varsin merkittävästi.

Valmistelutehtävänä olin jo edellisviikonloppuna suorittanut suunnitellun rakennuspaikan raivauksen kaatamalla tiellä olevat puut sekä sellaiset puut, joita pidin vaarallisina talonpäällekaatujaehdokkaina. Saapuneita päreitä voitiin oitis sovittaa tulevalle rakennuspaikalleen.

Apaikkasovitus

Paketin päälle tarvittavista tarvikkeista hankimme sitikkakuorman Leca-harkkoja sekä tilasimme naapuruston Jussilta autokuorman maantasaukseen soveltuvaa kivituhkapitoista soraa.

Aleca

Ensimmäinen varsinainen urakointiviikonloppu osui sitten juhannuksen juhlinnan kanssa päällekäin. Allekirjoittaneen selän säästämistä edisti roimasti seikka, että molemman pojat suostuivat saapumaan kanssamme juhannuksen viettoon sekä sorahommiin.

Todella pitkästä aikaa soran mättäminen tuntui ensin ankaralta puuhalta, mutta jonkin ajan kuluttua iankaikkisen vanha “lihasmuisti” alkoi toimia ja nuoruuden Kalevankankaalla hankittu mättötekniikka alkoi tuottaa tulosta.  Tasasimme rakennuspaikan ja pojat kokosivat sokkelikehikonkäyttökuntoon.

Meidän oli määrä saada “lätkää” lainaksi, mutta ilmeisesti juhannus vei lätkän noutajan joron jäljille, sillä perästäkään sitä ei rakennuspaikalla kuulunut. Sen sijaan jouduimme tekemään “tuhansia tulitikun mittaisia askelia” saadaksemme soran tiivistettyä kunnolla. Ulkopuolisesta tämä enimmillään neljän hengen töpöttelyhanhenmarssi lienee ollut varsin huvittavaa katsottavaa.

Sivujuonteena käytimme hankkimaamme soraa myös erään aiemman “lepäämässä” olleen projektimme valmiiksi saattamiseen. Juhannusta varten toki tarvitsimme grillikatoksen kuntoon ja se meni samalla mättöurakoinnilla.

Akatos

Siinä juhannuksen aikana saimme kuin saimmekin asetettua Leca-harkot osapuilleen vatupassiin ja kootun sokkelikehikon sen päälle. Loppukirinä Riitta raplasi kokoon myös etuseinän kehikon.

Aekakehikko

Tässä vaiheessa oli sitten syytä “pussittaa” työmaa tulevan viikon mahdollisia sateita silmällä pitäen lähtökuntoon. Kotiin huilaamaan.

Ahuputettu

Tässä kohtaa urakointitahtia tiivistettiin ja viikonlopun lisäksi saimme viikolla pojat mukaan naakelointihommiin. Työnjako oli pääsääntöisesti se, että minun kontolleni jäin seinälautojen punamultaus ja muu joukkue kasasi kehikoita.

Punamultausasema viritettiin kahden puutarhatuolin varaan, joskin värjäytymissuojaksi asetellut sanomalehdet tekivät siitä vähemmän siistin, ulkonäöllisesti siis. Vaan tehokas tämä prosessi oli. Kertalatauksella meni tusinan verran lautoja, jotka maalauksen jälkeen olivat siirrettävissä kuivatusasemaan (2 kakkosnelosta nurmella) ja siinä olleet takaisin maalattujen pinoon.

punamultaus

Myös kehikonkasausjoukkue suoriutui urakastaan kunnialla ja hyvissä ajoin saimme kaikki kehikot peitellyiksi sokkelikehikon päällä pressulla.

loputkehikot

Seuraavaksi viikonlopuksi urakointi jäi jälleen vaille nuorisotyövoimaa, mutta silti työ eteni hyvän loikan. Loput seinälaudat saivat punamultansa Riitta nakutteli molemmat sivuseinät sekä takaseinän ulkovuorilautoihinsa. Etuseinäkin olisi saanut lautansa, mutta työmaata kunnioitti läsnäolollaan ukkonen, joka jyristeli uhkaavasti lähistöllä. Lopulta työmaan pussitus osoittautui tarpeettomaksi, mutta kukapa olisi sen osannut etukäteen kertoa.

ulkovuoraus

Seuraavan viikonvaihteen aikana etuseinä sai vuorilautansa ja myös päätykolmiot punamultapinnan.

Timppa oli viikolla poikennut työmaata katsomassa ja hänellä oli ollut seurassaan rakennusalan ammattilainen, jonka epäilys perustuksemme toimivuudesta vaati hieman uudelleen tuumailua. Varmistimme pohjan lisäämällä kaikille pitkille jänneväleille vielä yhden harkon ja tällä tavoin pisimmät jännevälit rakennuksen pohjassa ovat 40 – 50 cm mittaisia ja kerrossängyn kannatinpylvään seudulle osoitimme ylimääräisen harkon aivan varmuuden vuoksi.

lisaharkot

Maanantain 11.7 oli ensimmäinen varsinainen lomapäivä ja näin loman alkajaisiksi olin kutsunut mummun ja vaarin avustamaan seinien pystyttämisessä.

Ensimmäinen seinä oli suorastaan läpihuutojuttu.

1up

Toisenkin kohdalla pääsimme hämmästelemään Riitan tarkkaa mittaustyöskentelyä, kun nurkka osui paikoilleen ilman sen suurempia pakottamisia.

2up

Kolmannen kohdalla oli rahtusen verran enemmän ihmettelemistä, kun ikkunallinen seinä oli aavistuksen verran vino. No rutistamalla ja tukevilla ruuveilla saimme sen kuitenkin paikkaansa.

3up

Rossipohjan eristeeksi sokkelikehikon väleihin hankin Hämeenlinnan rautakaupasta Finnfoam-levyjä, jotka asettuivat kuin nakutettuina ruoteiden väleihin.

foam

Lattialautojen kiinni naakelointi olikin sitten Riitan ja Sakarin duo-esitys. Kakkosnelosen päällä tasapainoillen lattialauta kerrallaan löysi ponttinsa ja pienen ajan kuluttua vasaroijat saattoivat siirtyä jo tehdyn lattian varaan seuraavia lautoja asettelemaan.

lattia

Neljäs seinä, kuten ennakolta arvelimmekin, oli näistä vekkuleista se hankalin. Loistelias mittaus ja siihen käytetty tarkistuksen tarkistus, yms. varmistelu maksoi itsensä tässä kohtaa kyllä takaisin. Palaset näet osuivat hollilleen ja neljästä elementistä kohosivat tupasemme seinät.

4up

Ja kuten viime kesän maneereihin kuului, sään oikuttelujen varalta oli syytä pussittaa koko komeus sateen varalta.

huputettu2

Valitettavasti tekemämme pressupakkaus ei ollut rankkasateen kestävää mallia, vaan Esterin eväät pullauttivat vedet lattialle. Paikalla ollut Riitta toki ehti varsin pian hätiin ja sai enimmät vedet häädettyä “sisätiloista”, mutta tämä johti kuitenkin siihen, että katon parempi sadevaramuotoilu päätettiin aikaistaa jo keskiviikoksi.

Nostelimme päätykolmiot seiniensä päälle tuettuina ylimääräisellä puupulikalla ja tämän jälkeen aloimme ujuttamaan kattoparruja paikoilleen.

parrut

Omien ihmettelyjensä jälkeen jopa talon kurkihirsi nousi talon harjalle ja pääsimme poksauttamaan Tallinnasta hankkimani Sovjetskoje Igristoje skumppapullon harjannostajaisten kunniaksi. Tilaisuutta saapui kunniottamaan myös naapurimme Väyrynen, joka tilaisuuden herkistämänä lahjoitti purkillisen hirvenlihaa.

sisaparru

Hankimme myös uuden pressun entisen lisäksi  ja kas rakennuksen sisätila oli kuin olikin ensimmäistä kertaa katettu.

sisakattorak

Seuraavaksi oli vuorossa ikkunoiden ja ovien karmien kasausta sekä katon reuna- ja päätylautojen pohjamaalaus. Ikkunoiden ja ovien reunalaudat saivat homeenestokäsittelyn siihen tarkoitukseen soveltuvalla homeenestoaineella. Tämä osuus oli Riitan soolo.

Maanantai 18.7 oli sitten perinteinen koko perheen kattotalkoot. Talkoot olivat sen verran värikästä katsottavaa, että se veti suorastaan ennätysyleisön. Vakiofan-clubista talkoita läsnäolollaan kunnioittivat Tuula, Pirjo ja mummo sekä Sysmän haaraosaston Inka, Unto ja Merja.

talkoot

Meikäläisen ruumiinrakenne kun ei oikein tahdo sopia noihin kattohommiin, ehdin hyvin lautojen ojentelun yhteydessä pohjamaalaamaan oven ja ikkunoiden karmit.

pohjaraami

Hyvin nukutun yön jälkeen olikin sitten vuorossa koko joukko hitusen vähemmän näyttäviä työtehtäviä. Kattohuovan pätkiminen oli yksi näistä mittaustarkkuutta vaativista tehtävistä, joskin tässä osassa Luoman omassa ynnälaskussa oli esiintynyt virhe. Alushuopaa ei ollut aivan tarpeeksi.

patkiks

Kiinnitimme pitkien seinien räystäslaudat ja nostimme kummallekin lappeelle yhden huopavuodan kiinnitystään odottamaan. Tämä asetelma varmisti sen, että huopaa ei riittänyt koko lappeelle.

vuota

Ikkunat saivat pohjamaalinsa.

ruudut

Seuraavan päivän aikana Riitta urakoi kattohuopavuodat katolle ja näin varmisti, että vähintään yhden vuodan verran kate jäi vajaaksi.

vuota2

Sovitimme myös yhtä ikkunaa karmeineen ja iloksemme havaitsimme karmin sopivan ikkunalle varattuun reikään ja myös ikkunan sopivan karmiin.

sovitus

Onnistumisen fiilis oli sen verran korkealla, että keskeytimme työpäivän puolivälistä ja siirryimme autokuljetuksin Iittalaan lasikylän ravintolaan syömään ja vierailemaan suklaapuodissa.

Talon katteeksi hankimme Bauhausista tällaisia huopapaloja sekä katon harjaa varten vielä erillisiä harjaelementtejä.

kattohuopa

Päivä oli aurinkoinen ja lämmin, joten huopapalaset lopsahtelivat paikoilleen elastisesti tussahtaen ja koko perheen voimalla saimme kuin saimmekin koko katon päällystetyksi nopsasti ja näpsästi.

roofers

Asensimme Laurin kanssa paikoilleen oven ja loput ikkunat, jotka myös varustimme tarpeellisilla heloilla ja muilla tingeltangeleilla. Lopputuloksena päivän askartelusta oli se, että taloa ei enää tarvinnut pussittaa yöksi ja sen saattoi lukita. Tämä helpotti huomattavasti, kun työkalut ja sateelle arat materiaalit saattoi tästä eteenpäin säilöä siististi sisätiloissa.

ovijaikkunat

Seuraavana viikonloppuna kiinnittelimme ikkunoiden ulkopuolisia koristelautoja ja vedin sisälle sähköt. Urheina sisseinä myös yövyimme, Riitta ja minä, mökissämme ensimmäistä kertaa. Tokihan mr. Murphy havainnoi moisen nenäkkyyden ja kyseinen yö lienee koko heinä-elokuun kylmin elohopean käydessä reilusti alle kymmenessä asteessa yön kuluessa. Jostakin syystä aamukahvi maistui erityisen hyvin tuon yön jälkeen.

nightlight

Vähin erin mökki sai ulkopuolisen asunsa kuta kuinkin lopulliseen malliinsa. Erikseen pitää muistaa, että myös Tuula osallistui koristelautojen maalaustalkoisiin.

koristeet_on

Vuosikymmenen kestäneen asuntovaunuharrastuksen kunniaksi ripustimme Hobbymme karavaanaritunnistekyltin talomme seinään. Onhan tämä mökki kuitenkin vähintäänkin Hobbyn seuraaja vaikkei se sijaltaan juuri liikukaan.

caravan

Tämän jälkeen ei auttanut kuin ryhtyä sisätilojen kimppuun. Aloitimme prosessin hankkimalla Rauta-Otrasta lattialaminaatit, Ikeasta sänkyjen sälepohjat ja Kodin Terrasta lisää Finnfoamia seinäeristeiksi.

Samassa pankrotissa hankimme mummon syntymäpäivälahjarahalla Riitalle ilmakompressorin sekä viimeistelynaulaimen, jolla arvelimme olevan käyttöä paneloinneissa sekä ensi kesänä, kun joudumme remontoimaan Pirkkalassa asuntomme saunatilat.

Sisäpanelit sekä kerrossängyn materiaalit ostimme Hämeenlinnan Starkilta ja venetrailer osoittautui erinomaiseksi pitkien tavaroiden kuljetusvälineeksi.

Vaarin antamin ohjein usutimme sirkkelin foamilevyjen kimppuun saadaksemme seinäeristeet sopiviin mittoihin paneelin taakse piilotettavaksi. Vaikka levyleikkausten ajaksi sirkkelin turvakaari jouduttiinkin poistamaan, selvisimme tapaturmitta levyjen leikkuusta.

foamsahaus

Sirkkelillä pätkien ja naulaimella seinään ampuen alkoi tulosta syntyä vauhdilla, jota en olisi milloinkaan osannut ennalta arvata. Takaseinä sai paneelinsa alta aikayksikön ja …

takapaneeli

etuseinäkin lähes samassa rytäkässä. Vain ikkuna-aukkojen ohitukset aiheuttivat tilapäistä päänvaivaa. Mm. välittömästi ikkunan päälle tuleva lauta jouduttiin leikkaamaan niin ohuelle rangalle, että varmistimme laudan ehjänä pysymisen asennuksessa naulaamalla sen päistään kiinni välittömästi yläpuolelle tulevaan lautaan.

etupaneeli

Seuraavana viikonloppuna olikin sitten kerrossängyn rakentamisen vuoro. Neljän hengen kerrossänky muodostuu talon ikkunattomalle takaseinälle tällä viisiin. Koko rakennelman tukena oleva töpäkkä parru kiinnitetään talon keskimmäisen kattotuolin ja sokkeliruoteen päällä olevan lattialaudan väliin. Sänkyjen etureunat on kolottu tähän palkkiin ja kiinnitetty kummastakin seinästä kantaviin pystyjuoksuihin.

kerrossanky

Tämän sänkyrakennelman ympärille kokosimme foamin palasista eristekerroksen, jossa tarvittavat ohitukset oli huomioitu ja sitten vaan paneelit paikoilleen.

paatyfoam

Tässä vaiheessa päätykolmiot jäivät vielä eristämättä ja paneloimatta. Tarvittavien paneelilautojen leikkaukset ja paikalleenlaittoedellytykset aiheuttivat kohtuullisen paljon päänvaivaa, mutta kuten aina ennenkin… käyttökelpoinen ratkaisu antoi kuulua itsestään.

paatykolmiopulma

Viime talvena kansalaisopiston metallityökurssilla valmistamani Rannikontien numerokyltti löysi viimein paikkansa ja tavallisuudesta poiketen ripustin sen tukevilla siimoilla puuhun, jolloin tielläkulkijan silmin kyltti näyttäisi roikkuvan ilmassa. Asettamalla tuikkukynttilä seiskan ja kuutosen väliin saadaan aikaan mitä ihastuttavin yövalaistus ohikulkijoiden riemuksi.

os376

Syyskuun ensimmäinen viikonloppu. Riitta rakenteli päätykolmioiden foam-palapelit ja sahaili panelointiin tarvittavat omituisen muotoiset paneelilaudat. Vain kolmioiden kokoamisessa hän tarvitsi apua ja tämä urakkaosio valmistui aikataulunsa mukaan.

kolmio

Ulkosalla tarvittavat maansiirtotyöt eli kansanomaisesti lapiohommat käynnistyivät myös. Tämä oli sitten varsin pitkälle allekirjoittaneen hommia. Perustuksen tukemiseksi lavensin sorapatjaa talon ympärillä ja levittelin pari muovikassillista sanomalehtiä mökkiin tulevan terassin tulevalle sijaintipaikalle. Lehtien päälle sitten tukeva pläjäys soraa ja tämä välitilanne näytti tältä.

paperipiilo

Seuraavana viikonloppuna oli Riitan soolon vuoro. Hän lakkasi sisäseinät, hioi näkyville jäävistä laudoista punamultatahrat pois sekä lakkasi myös ne.

Viikon 37 viikonvaihteessa aloitimme urakoinnin jo perjantai-iltana. Tuolloin Riitta viimeisteli viikolla “sateen sattuessa” askareina Pirjon lakkaamat sisäkohteet.

Allekirjoittanut höyläili kestopuukakkosnelosista ainekset uuteen porrasrakennelmaan, jonka Riitta käden käänteessä kokoilikin. Maaston maskeeraustyöt alkoivat myös jo perjantaina.

Lauantaina  porasimme päätykolmioihin ilmanvaihtoventtiileille reiät ja asensimme venttiilit.

venttiili

Kasailimme alasängyt käyttökuntoon ja yläsängyistä viritimme tilapäistä säilytystilaa.

kerrossanky2

Muutoin päivän ohjelmassa oli Riitalla lattian laminointi ja allekirjoittaneella lapiohommat.

lattia2

Huuto.netistä hankkimani jääkaappi kannettiin sisään ja myös televisio sisäantenneineen varmistettiin toimiviksi. Yövyimme mökissä.

telkkari

Tällaiseen viritykseen sitten lopulta päädyimme. Mökki on siis lähes valmis. Mitä puuttuu? Sisätöistä puuttuu sähköpistorasian kiinnitys sekä kaikki listoitukset. TV on tarkoitus antenneineen kiinnittää seinätelineeseen ja jääkaapin päälle on tarkoitus rakentaa taso, joka toisesta päästä päättyy kaappi/vetolaatikkoyhdistelmään ja jättää ikkunan eteen vapaan työskentelytilan esim. läppärin kanssa touhuamiseksi.

Paikallisen “Tätineuvoston” määräyksestä ulkoilmettä kohennetaan rakentamalla terassin vasemmalle reunalle kokomittainen säleikkö, johon ilmestyy jotakin kiipijäkasvia rehottamaan tulevana suvena ja oikean puolen terassin viereen asetetaan kaksi kukkalaatikkoa kesäkukille. Omana ideointina tuumimme rakentavamme talon seinän eteen terassille istumalaatikon, jonne terassin puutarhakalusteet voidaan pakata sateelta suojaan. Terassikalusto on vaunusta peräisin oleva ja  kokoontaittuva.

lahes_valmis

Aki Pitkäjärvi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s