Rosvoja tietokoneellani

Internet-ajan henkeen on jo pitkään kuulunut erilaiset huijaus- ja hööpötysviritelmät, joiden nigerialaiskirjeistä, ruudunkaappaajista ja sen seitsemän sortin El Gordo lottomiljonäärihärdeleistä olemme saaneet ”nauttia”.

Valitettavasti näiden suht helposti torjuttavien tapausten lisäksi on alkanut ilmetä oleellisesti hankalammin todennettavia tapauksia, kuten esim. päivän Iltalehti tietää kertoa http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014060918389959_uu.shtml Lue lisää otsikkoa klikkaamalla.


9.6.2014 Iltalehti kirjoittaa artikkelissaan varsin normaalin oloisesta verkkokaupasta nimeltä Infurn, joka päällisin puolin näyttää aivan yhdeltä kaltaistensa joukossa,…. siis verkkokauppojen joukossa. Sivusto on hyvin asiallinen ja tämän tapaisia tuotteita myyvän verkkokaupan formaatilla laadittu. Jopa pankkiyhteys ja siinä käytettävä suoritusten saajan nimi ovat julkisesti esillä.

Joskin karvat alkavat hiljalleen niskavilloissa kohota, kun koetan etsiä yritykselle osoitetta tai jonkinlaista henkilön nimeä, jolla olisi vähintäänkin uskottava asemavaltuutus verkkokauppaan. Tällaista ei löydy ja tätä nykyä kirjautumisyritykset sivustolle sekä uusien asiakkuuksien rekisteröinnit on viranomaisten toimesta estetty ja sivusto on näille sivuilleen saanut lisähuomautuksen ”This site has been closed down for trading. No orders can be taken.

Mistä siis on kysymys? On mahdollista, että yrityksen lähtökohtana on ollut rehellisellä nettikaupalla menestyminen, mutta kilpailun ankaruuden myötä toimitusajat ovat venyneet ja lopulta liikkeelle saadut Juggernautin rattaat ovat silkalla inertiallaan vääntäneet yrityksen asiakkailleen vahinkoa aiheuttavaksi haitaksi.

Yhtiö on verkkosivuillaan mm. ilmoittanut 18 viikon toimitusajoista, jotka nekään eivät ole pitäneet. Lukuisat hyväuskoiset asiakkaat ovat vaarassa menettää yhtiölle maksamansa rahat saamatta mitään niiden vastikkeeksi. Huijattuja on Euroopan mittakaavassa tuhansia.

Euroopan kuluttajakeskus varoittaa tästä Iso-Britanniassa toimivasta yrityksestä sekä kehottaa varovaisuuteen myös Design Furn -verkkokaupan kanssa (joka tätä kirjoittaessa ei enää toiminut lainkaan). Näillä kahdella yrityksellä epäillään olevan vahvat siteet toisiinsa ja suuri joukko keskeisistä toimijoista on yrityksillä samoja.

Luottokortilla maksaneiden on mahdollista saada suoritusten käsittely keskeytettyä, mikäli luottokorttiyhtiö ei ole vielä ehtinyt tilittää maksettuja varoja eteenpäin. Näissä tapauksissa yhteydenotto omaan luottokorttiyhtiöön selvittää tämän mahdollisuuden olemassa olon sekä tarjoaa ohjeet jatkotoimenpiteistä.

Tilisiirrolla maksaneiden tilanne on merkittävästi huonompi. Tapauksesta voi tehdä valituksen Euroopan kuluttajakeskukseen, joskin maksunpalautusta tuskin on saatavissa ilman tuomioistuinpäätöstä asiassa. Suomalaisilla kuluttajilla on mahdollisuus hakea täytäntöönpanokelpoista tuomiota eurooppalaisia vähäisiä vaatimuksia koskevan menettelyn kautta Helsingin käräjäoikeudesta. Yhtiön todennäköinen maksukyvyttömyys tekee tästä menettelystä äärimmäisen epävarman.

Mitä siis tästä voi oppia?

Ensiksikin vahinko voi kohdata siitä huolimatta, että toimii varovaisesti. Hyväkin yritys voi kilpailun puristuksessa muuttua haitalliseksi hyvinkin nopeasti. Järjen käyttö on silti edelleen se paras konsti tämän tapaisilta ongelmilta välttymisessä. Tässä joitakin varottavia tekijöitä

  • Sivustolla ei kukaan toimi omilla kasvoillaan vaikka tarinat ja historiikki ovatkin vakuuttavia
  • Sivuston kirjautumisen suojaava SSL-sertifikaatti on itse allekirjoitettu ja siten ulkopuolisesti vahvistamaton
  • 18 viikon toimitusaika…. be real! Aika on niin pitkä, että luottokorttiveloitukset ehtivät mennä suorituksiin ennen edes luvatun toimitusajan täyttymistä, viivästymisista nyt puhumattakaan
  • Ainoat nimetyt henkilöt ovat tuotteiden suunnittelijoita ja designereita
  • Puhelinyhteydenottopyynnöstä ei käy ilmi, mistä numerosta soiton on tarkoitus tulla
  • Yhteydenottotavat painottuvat vain email-osoitteisiin
  • Kaupankäynnissä noudatettavat ehdot vain vieraalla kielellä
  • Tavaratoimitukset vasta rahojen tulouduttua

Aki Pitkäjärvi / IL artikkelin 9.6.2014 pohjalta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s