Visioni tulevasta

solisland

Aloittaessani työuraani 70-luvun alkupuolella olin varsin vakuuttunut siitä, että minun tuli etsiytyä isoon firmaan töihin, jossa sitten työskentelisin eläkkeelle pääsyyn saakka. Samalla tavalla ajattelivat lähes kaikki tuon ajan ikätoverini ja vain hyvin harvat edes tiesivät, mitä yrittäminen oikeastaan pitää sisällään. Opintojeni jälkeen tein yli kymmenen vuoden ”stintin” Nokian eri yksiköissä ja sen jälkeen kolmentoista vuoden visiitin nykyään Digiana tunnettuun yritykseen, jne. ”Suuren romahduksen” jälkimainingeissa lähdin TE-keskuksen ja Ensimetrin järjestämälle yrittäjäkurssille ja vuodesta 2011 olen siirtynyt alkuperäisestä palkkatyöstä yrittäjäksi. Nykypäivän koululaisten kohdalla tuo yleisin näkemys tulevasta on varsin toisenlainen, onneksi.

1700 luvun teollinen vallankumous toi Kehruu Jennyt teollisuuslaitoksiin ja massamuutto maalta kaupunkeihin oli tosiasia. Silloinkin populistit yllyttivät kansan kehruukoneita särkemällä edistystä viivästyttämään. Tuon ajan historia kertoo ja voimme itse nykyajassa todeta, miten suunnan valittuaan kehityksen kulku on varsin vääjäämätöntä. Tällä hetkellä olemme yhdessä historian käännekohdassa, samalla tavoin kuin 1700 luvun ihmiset olivat uuden ajan alussa.

Digitalisaatio tulee muuttamaan maailmaa vähintään yhtä paljon kuin aikoinaan Kehruu Jenny aikansa ihmisten maailmankuvaa. Vaikka digitalisaatiota esitelläänkin hirvittävänä mörkönä, joka tulee syömään kaikkien työpaikat, on asialla se kuuluisa toinenkin puoli. Tehtävät, jotka vaativat vähäistä erikoiskoulutusta, tulevat aikaa päälle väistymään automaation tieltä, mutta vastaavasti digitalisaatio tuo huomattavan määrän uusia mahdollisuuksia liiketoiminnalle. Samalla yksilöiden henkilökohtaiset ominaisuudet, osaamiset ja taitavuudet ovat kaupallistettavissa edullisesti ja suoraan globaaleille markkinoille.

Muutama vuosikymmen sitten yrityksen perustaminen edellytti huomattavan suuren taloudellisen vastuun ottamista toimintaa käynnistettäessä siinä toivossa, että jonakin päivänä yritystoimintaan sijoitettu pääoma, reaalinen ja henkinen, tulee tuottamaan voittoa sijoituksen tehneelle. Tänä päivänä ollaan usein varsin erilaisessa lähtötilanteessa. Taitava skateboard -temppuilija voi rakentaa itselleen uran tubettajana ja myydä mainoksia ja tuotesijoituksia YouTube -kanavaansa ja tämän toiminnan pystytyskustannukset ovat lähes olemattomat, … ainakin edelliseen esimerkkiin verraten. Mielenkiintoisia koruja valmistava voi toteuttaa niitä markkinoivan verkkokaupan muutamilla satasilla ja loppuhan on itse tuotteen brändäystä. Ei ihme, että tämän päivän nuorilla sen perinteisen lääkärin, sairaanhoitajan ja lakaisukoneenkuljettajan toiveammattien joukossa alkaa löytyä viihde- ja pelialan omalle ikäpolvelleni varsin vieraita toiminimikkeitä: tubettaja, feissari, palvelumuotoilija, UI-disaineri, jne. Älkää hätääntykö, jos ette osaa päätellä, mitä näiden tittelien haltijat työkseen tekevät; minäkään en niitä riittävässä määrin hahmota.

Mitä tämä sitten tarkoittaa tulevilla työmarkkinoilla? Ensimmäiset ”isot kolhut” löytyvät jo työnantaja-työntekijä -asetelmasta. Yhä harvempi pystyy koko uraansa työskentelemään toisen palveluksessa ja joukko, joka edes jossakin uransa vaiheessa toimii yrittäjälähtöisesti on puolestaan alati kasvava. Perinteisen työsuhteen tilalle on jo nyt syntynyt koko joukko työvoimavuokraukseen tai yksinyrittäjänä toimivien ammattilaisten projektimuotoiseen työllistymiseen perustuvia työskentelysuhteita. Erilaisia työyhteisöjä, osuuskuntia ja vastaavia työpajoja pullahtelee näkösälle niin siellä kuin täälläkin.

Tällaiseen ympäristöön perustuvaan visioon joudumme lähivuosien aikana ottamaan myös kuntatasolla kantaa. Ensisijaista ja kunnan toimivallan rajoissa on huolehtia siitä, että sivistystoimen resurssit tukevat nuorten ymmärryksen lisäämistä yrittämiseen ja siihen liittyviin tekijöihin. Pelkän palkkatyön ja virkamiesuran esittelyt erilaisina TET-päivinä eivät kovinkaan pitkälle tulevia tarpeita palvele. Olen varma, että tutustumisia yrittäjän arkeen on järjestettävissä vaikkapa paikallisten yrittäjäjärjestöjen kautta ja tätä kautta on mahdollista avartaa nuorten näkemyksiä yritystoimintaan liittyvistä kysymyksistä.

Pirkkalan Yrittäjät on pyrkinyt kunnan kanssa laaditun yhteistyösopimuksen mukaisesti aktiivisesti osallistumaan kunnan koulujen toimintaan. Tästä yhtenä esimerkkinä on Pirkkalan Lukion mediakurssilaisten kanssa tehty yhteystyöhanke, jossa teoreettisten julkaisujen sijasta mediakurssilaiset pääsevät laatimaan sanomalehtiartikkeleita, reportaaseja ja yritysviestintää yrittäjäyhdistyksen omasta toiminnasta ja sen todellisia aitoja kanavia käyttäen. Tämä mm. tarkoittaa sitä, että hankkeeseen osallistuneille kurssilaisille tullaan kirjoittamaan työskentelystään työtodistus, jonka he voivat hyödyntää vaikkapa jatko-opintoihin hakiessaan tai alan työpaikkoihin pyrkiessään. Toiminnan kustannukset yrittäjäyhdistykselle ovat marginaaliset ja hyöty molemmille osapuolille merkittävä. Tällaisia avauksia tarvitaan lisää.

Kunnalla olisi myös erinomainen paikka tukea nuorten yrittäjänuran alkutaivalta perustamalla peruspalveluilla varustettuja työpajoja huokealla vuokrattavaksi. Nykyisen tietotekniikan aikakaudella tämä voisi tarkoittaa yhden avokonttorityyppisen tilan varustamista tietoliikenneyhteyksin, muutamin toimiston peruslaittein (tulostin, mikroaaltouuni, kahvinkeitin,…) ja työpöytä/-tuoli yhdistelmin. Näin liikeidean kanssa liikkeelle lähtevä nuori voisi saada tällaisen hubin muusta osallistujajoukosta ideoita ja tukea toiminnalleen ja parhaassa tapauksessa sieltä voisi löytyä sopivat kumppanit maailmanluokan mobiilipeli-idean tuotteistamiseen uudeksi SuperCelliksi. Samoissa tiloissa voisi olla erilaista luovaan toimintaan perustuvaa aktiviteettia, jolloin paikalliset muusikot ja videotaiteilijat saisivat töitä mainosvideoiden tuottamisessa uusille tuotteille ja lahjakkaat piirtäjät ja kielen osaajat voisivat toimia tuotteiden lokalisoijina eri kielialueille. Tässä toiminnassa voisi olla erinomaisia mahdollisuuksia myös maahanmuuttajille tai vaikkapa ulkomaalaisille vaihto-opiskelijoille.

Tulevalla valtuustokaudella valtuutettujen on kyettävä loikkaamaan siitä arkipäivän korkeareunaisesta laatikosta ylös ja nähtävä maailma riittävän korkeasta helikopteriperspektiivistä, jotta olemassa olevia mahdollisuuksia myös digitalisaation aikakaudella voidaan nähdä ja ottaa toimeenpanosuunnittelun piiriin.

Aki Pitkäjärvi

aki-pitka%cc%88ja%cc%88rvi-2p

Yksi kommentti artikkeliin ”Visioni tulevasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s